Information om "Skillinge Vingård" 

Hur det började..

Några av Anita's vänner startade en vinklubb på 60-talet som kom att bli mycket populär.  Man provade viner från hela världen, inte bara från Systembolagets sortiment. Vin klubben initierades av tidningen "Allt om mat" och alkohol läkaren Johan Liljenberg (1936-2016). Efter ett tag kom även deras respective in i bilden.  Inspirerad av det åkte paret Månsson båt ner till Frankrike, talade med vinbönder, åt maten och provade vinerna. När de återvände hem började de själva att odla vin.

Det började med några baltiska plantor i trädgården i Skillinge. 1994 planterade Percy Månsson de första vinstockarna på gården. Det rörde sig om hybrid-sorter som Zilga, Spulga och Sukribe. Det första vinet buteljerades 1999. Det dröjde dock till 2009 innan de första flaskorna fanns tillgängliga på Systembolaget. 1998 planterades ytterligare 380 st på den nuvarande vingården Domän Sånana, väster om Skillinge. De gav inget bra vin så år 2000 planterade Percy 600 st av Vitis Vinifera sorten Rondo samt ytterligare 54 sorter, fyra av varje. Nu har vi valt ut 14 sorter. 2010 blev vingården godkänd leverantör till Systembolaget. År 2011 tog Domän Sånana's Clarét 2009 guldmedalj i SM i mathantverk klassen Svenskt vin.

Där himmel och hav möts...
Mellan Alestenar och Stenshuvud, rakt nedanför Glimmingehus ett par kilometer söder om Skillinge fiskeläge med utsikt över hav och skog ligger Domän Sånana. Havet ligger bara 300 meter söder om vingården och medverkar till det milda mikroklimat som råder. Här odlas och vinifieras vin av pionjären och vinmakaren Percy Månsson som ger cirka 2 000 flaskor både röda och vita viner varje år.  Domän Sånana är medlem i Föreningen Svenska Vinodlare, som verkar för samarbete mellan odlare i hela Sverige.

Domän Sånana – ett vinnande vin
I den magra och steniga jorden växer till en del härdiga interspecifika sorter som på senare år har ersatts av den klassiska europeiska druvan Vitis Vinifera. Det är bla druvorna Pinot Noir och Ortega som nu frodas i den österlenskamarken och ger såväl ett lätt och elegant rödvin som ett smakfullt vitt vin.


2011 vann ”Domän Sånana Claré 2009” guld i klassen Gårdsvin i SM i Mathantverk på Stockholmsmässan. Ledande vinjournalister, bland andra den engelske vinskribenten Oz Clark, Sydsvenskans Anders Fagerström och DNs vinskribent Bengt-Göran Kronstam, har redan tidigre i berömmande ordalag uttalat sig om Domän Sånanas vin.  ”Vinet påminner om en enkel, ärlig pinot eller passetoutgrain (en blandning av gamay/beujolais och pinot noir/bourgogne) med en druvarom som drar mot hallon. Det är inte oävet på något sätt, riktigt trevligt till och med!” Vinskribent Bengt-Göran Kronstam i Allt om Vin 2010.

Kan köpas på Systembolaget i hela Sverige!
Domän Sånanas vin kan köpas under hyllbeteckningen ”Lokalproducerat” på Systembolagen i Simrishamn, Tomelilla och Ystad.… och kan drickas på utvalda krogar.

Besök Sånana -en arbetande vingård
Besök Sånana och se hur vinet produceras. Vinodlingspionjären och vinmakaren Percy Månsson visar och berättar gärna om vinet och vingården och ser till att ni trivs med ert besök. Tidsbeställda grupper är välkomna efter avtal till rundvisning, vinkurs eller vinprovning.


Den bästa tiden för ett vingårdsbesök är antingen när vinet börjar vegetera i halva maj eller lite senare när vinet blommar och luften fylls av en mild aromatisk doft. Även under resten av sommaren kan vingården vara värd ett besök, att se de höga frodiga vinhäckarna som är ett exotiskt inslag i det österlenska landskapet.  Själv tycker tycker jag om mognads- och skördeperioden september oktober, när man resultatet av årets odlarmöda kan ses.


Boka en Smakprovning!  
Våren 2011 fick Domän Sånana som en av de första vingårdarna i Sverige permanent tillstånd att hålla beställda smakprovningar av gårdens vin. Bussbolag, turistbyråer och andra arrangörer erbjuds visning av vingård och vineri åtföljt av provsmakning av Sånana's vin.   Skanna bilden nedan för att fylla i ett nästan färdig ifyllt email, färdigt att skicka iväg så återkommer vi till dig snarast.

Vingård med historia

Sånana är det namn som bönderna kallade de steniga och sandiga utmarker som allt sedan storskiftet tillhört gårdarna. Domän Sånana är en del av denna mark och har tillhört familjen Månsson sedan 1873. 

 

I äldre tider var markerna betesmarker till Gärsnäs slott och borgen Glimmingehus. De avgränsades av Gärsnäsgärdet, ett högt numera nergrävt stengärde som sträckte sig från Ö. Hoby ända ner till havet.

Sånana logotype en medeltida knapp
Sånana's logotype är en avbildning av en medeltida knapp som hittats vid arbete med jorden på gården. Knappen är gjuten i brons, vilande på en platta av pärlemor. Den har i centrum fyra motställda lansar, föregångare är korsriddarnas symbol, och omgärdas av en åttauddig ram. Runt denna på knappens yttersida är en vinranka gjuten med vinblad och klasar. Den anses vara tidig medeltida (1100-1300).
En nyare tolkning av knappen har gjorts av Tuve Skånberg, doktor i religösa symboler. Det liksidiga korset med blomknoppar i korsarmarna, kallas "Croix Fleurie" eller "Cross Florie", det blommande korset. Åttahörningen symboliserar det nya livet, en ny start. Åttahörningen är också dopets symbol. Ofta var baptisterier (dopbassänger) i fornkyrkan byggda med åtta hörn. Vinrankan med vinblad och vindruvor symboliserar nattvarden.

 

Är det en munk från närliggande Tommarps kloster eller en storman från Gärsnäs Slott som burit knappen, eller var det rent av Hagbard som återvänt med byte efter ett strandhugg i Frankrike eller England? En guldring från vikingatid hittades i början på 1900-talet på samma marker!

Enkelt att hitta hit - Klicka på kartan ovan
Tag av till höger på Hävdavägen 200 m söder om Skillinge Idrottsplats (vid södra infarten till Skillinge) och följ den vägen cirka 1 km. Där skogen slutar ligger vinmarken på norra sidan av vägen. 
Domän Sånana finns också på www.vinvagen.se, där karta och vägbeskrivningar finns.
Mycket välkommen hit!

Domän Sånana AB

Anita & Percy Månsson

Hävdavägen 36, 276 36 Borrby

Telefon +46(0)414-30468

Mobil: +46(0)73-438-8422

Email: info@domansanana.se

 

Vi har F-skattebevis SE559249138401 

Hedersmedlem i branschföreningen SVENSKA VINODLARE

 

Websida: www.domansanana.se

 

Facebook:  @domansanana

 

Instagram:  @domansanana

 

TripAdvisor: Doman Sanana

 

Twitter: @DomanSanana